Ahlan Wasahlan

أهلا وسهلا ومرحبا بكم
محمد فضلي بن إبراهيم المربوقي

Saturday, January 13, 2007

AYAT MENGENAI KELEBIHAN AL-QURAN :

1. Firman Allah s.w.t :

Dirikanlah olehmu sembahyang ketika gelincir matahari hingga waktu gelap malam, dan (dirikanlah) sembahyang subuh sesungguhnya sembahyang subuh itu adalah disaksikan (keistimewaannya).
Dan bangunlah pada sebahagian dari waktu malam serta kerjakanlah "sembahyang tahajjud" padanya, sebagai sembahyang tambahan bagimu; semoga Tuhanmu membangkit dan menempatkanmu pada hari akhirat di tempat yang terpuji.

(Surah Al-Israa' : Ayat 78 - 79)2 - Firman Allah s.w.t :

???? Kitab Al-Quran ini, tidak ada sebarang syak padanya (tentang datangnya dari Allah dan tentang sempurnanya); ia pula menjadi pertunjuk bagi orang-orang yang (hendak) bertaqwa;
(Surah Al-Baqarah : Ayat 2)

3 - Firman Allah s.w.t :

(Masa yang diwajibkan kamu berpuasa itu ialah) bulan Ramadan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi pertunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan pertunjuk dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah.
(Surah Al-Baqarah : Ayat 185)

4 - Firman Allah s.w.t:

Wahai sekalian umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu: Bukti dari Tuhan kamu, dan Kami pula telah menurunkan kepada kamu (Al-Quran sebagai) Nur (cahaya) yang menerangi (segala apa jua yang membawa kejayaan di dunia ini dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak).
(Surah An-Nisaa' : Ayat 174)

5 - Firman Allah s.w.t:

Sesungguhnya telah datang kepada kamu cahaya kebenaran (Nabi Muhammad) dari Allah, dan sebuah Kitab (Al-Quran) yang jelas nyata keterangannya.
Dengan (Al-Quran) itu Allah menunjukkan jalan-jalan keselamatan serta kesejahteraan kepada sesiapa yang mengikut keredaanNya, dan (dengannya) Tuhan keluarkan mereka dari gelap gelita (kufur) kepada cahaya (iman) yang terang-benderang, dengan izinNya; dan (dengannya juga) Tuhan menunjukkan mereka ke jalan yang lurus.

(Surah Al-Maaidah : Ayat 15 - 16)

6 - Firman Allah s.w.t:

Dan ini ialah Kitab (Al-Quran) yang Kami turunkan, yang mengandungi berkat (banyak faedah-faedah dan manfaatnya), lagi mengesahkan kebenaran (Kitab-kitab Suci) yang diturunkan sebelumnya, dan supaya engkau memberi peringatan kepada penduduk "Ummul-Qura"
(Makkah) serta orang-orang yang tinggal di kelilingnya; dan orang-orang yang beriman kepada hari akhirat, mereka beriman kepada Al-Quran, dan mereka tetap mengerjakan dan memelihara sembahyangnya.

(Surah Al-An'aam : Ayat 92)

7 - Firman Allah s.w.t:

Dan ini sebuah Kitab (Al-Quran) yang Kami turunkan, yang ada berkatnya (banyak manfaatnya). Oleh itu, hendaklah kamu menurutnya; dan bertaqwalah (kepada Allah), mudah-mudahan kamu beroleh rahmat.
(Surah Al-An'aam : Ayat 155)

8 - Firman Allah s.w.t:

Dan sesungguhnya Kami telah datangkan kepada mereka, sebuah Kitab (Al-Quran) yang Kami telah menjelaskannya satu persatu berdasarkan pengetahuan (Kami yang meliputi segala-segalanya), untuk menjadi hidayah pertunjuk dan rahmat, bagi orang-orang yang (mahu) beriman.
(Surah Al-A'raaf : Ayat 52)

9 - Firman Allah yang bermaksud :

Dan orang-orang yang berpegang teguh dengan Kitab Allah serta mendirikan sembahyang, sesungguhnya Kami tidak akan menghilangkan pahala orang-orang yang berusaha memperbaiki (keadaan hidupnya).
(Surah Al-A'raaf : Ayat 170)

10- Firman Allah s.w.t:

Dan apabila Al-Quran itu dibacakan, maka dengarlah akan dia serta diamlah (dengan sebulat-bulat ingatan untuk mendengarnya), supaya kamu beroleh rahmat.
(Surah Al-A'raaf : Ayat 204)

11- Firman Allah s.w.t:

Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu, dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu, dan juga menjadi hidayah pertunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman.

Katakanlah (wahai Muhammad) "kedatangan Al-Quran itu adalah semata-mata dengan limpah kurnia Allah dan kasih sayangNya, maka dengan isi kandungan Al-Quran itulah hendaknya mereka bersukacita (bukan dengan yang lainnya), kerana ia lebih baik daripada apa yang mereka himpunkan dari segala benda dan perkara yang tidak kekal)".
(Surah Yunus : Ayat 57 - 58)

12- Firman Allah s.w.t:

Alif, Laam, Raa'. Ini ialah Kitab (Al-Quran) Kami turunkan dia kepadamu (wahai Muhammad), supaya engkau mengeluarkan umat manusia seluruhnya dari gelap gelita kufur kepada cahaya iman - dengan izin Tuhan mereka - ke jalan Allah Yang Maha Kuasa lagi Maha Terpuji.
(Surah Ibrahim : Ayat 1)

13- Firman Allah s.w.t:

Dan apabila engkau membaca Al-Quran (wahai Muhammad), Kami jadikan perasaan ingkar dan hasad dengki orang-orang yang tidak beriman kepada hari akhirat itu sebagai dinding yang tidak dapat dilihat, yang menyekat mereka daripada memahami bacaanmu.
Dan Kami jadikan (perasaan itu sebagai) tutupan yang berlapis-lapis atas hati mereka, juga sebagai penyumbat pada telinga mereka, yang menghalang mereka dari memahami dan mendengar kebenaran Al- Quran; dan sebab itulah apabila engkau menyebut nama Tuhanmu sahaja di dalam Al-Quran, mereka berpaling undur melarikan diri.

(Surah Al-Israa' : Ayat 45 - 46)

14- Firman Allah s.w.t:

Dan Kami turunkan dengn beransur-ansur dari Al-Quran Aya-ayat Suci yang menjadi ubat penawar dan rahmat bagi orang-orang yang beriman kepadanya; dan (sebaliknya) Al-Quran tidak menambahkan orang-orang yang zalim (disebabkan keingkaran mereka) melainkan kerugian jua.

(Surah Al-Israa' : Ayat 82)

15- Firman Allah s.w.t:

Allah telah menurunkan sebaik-baik perkataan iaitu Kitab Suci Al-Quran yang bersamaan isi kandungannya antara satu dengan yang lain (tentang benarnya dan indahnya), yang berulang-ulang (keterangannya, dengan berbagai cara); yang (oleh kerana mendengarnya atau membacanya) kulit badan orang-orang yang takut kepada Tuhan mereka menjadi seram; kemudian kulit badan mereka menjadi lembut serta tenang tenteram hati mereka menerima ajaran dan rahmat Allah. Kitab Suci itulah hidayah pertunjuk Allah; Allah memberi hidayah pertunjuk dengan Al-Quran itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan (ingatlah) sesiapa yang disesatkan Allah (disebabkan pilihannya yang salah), maka tidak ada sesiapa pun yang dapat memberi hidayah pertunjuk kepadanya.
(Surah Az-Zumar : Ayat 23)

16- Firman Allah s.w.t:

Dan demikianlah Kami wahyukan kepadamu (Muhammad) - Al-Quran sebagai roh (yang menghidupkan hati perintah Kami; engkau tidak pernah mengetahui (sebelum diwahikan kepadamu): apakah Kitab (Al-Quran) itu dan tidak juga mengetahui apakah iman itu; akan tetapi Kami jadikan Al-Quran: cahaya yang menerangi, Kami beri pertunjuk dengannya sesiapa yang Kami kehendaki di antara hamba-hamba Kami.
(Surah Asy-Syura : Ayat 52)

17- Firman Allah s.w.t:

Sekiranya Kami turunkan Al-Quran ini ke atas sebuah gunung, nescaya engkau melihat gunung itu khusyuk serta pecah belah kerana takut kepada Allah. Dan (ingatlah), misal-misal perbandingan ini Kami kemukakan kepada umat manusia, supaya mereka memikirkannya.
(Surah Al-Hasyr : Ayat 21)

18- Firman Allah s.w.t:


Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar,
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu?
Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.
(Surah Al-Qadr : Ayat 1 - 3)

19- Firman Allah s.w.t:


Iaitu seorang Rasul dari Allah yang membacakan (kepada mereka) Lembaran-lembaran Suci, Terkandung di dalamnya pelajaran-pelajaran dan hukum-hukum yang benar.
(Surah Al-Bayyinah : Ayat 2 - 3)

20- Firman Allah s.w.t:

Sesungguhnya Kamilah yang menurunkan Al-Quran, dan Kamilah yang memelihara dan menjaganya.
(Surah Al-Hijr : Ayat 9)

Ayat Tujuh


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang

Alhamdulillah setinggi-tinggi kesyukuran dirafa’kan ke hadrat Ilahi di atas kurniaanNya yang tidak terhingga buat kita. Khususnya pada nikmat Iman dan Islam yang masih kita kecapi hingga ke saat ini.

Selawat dan salam buat baginda teragung serta para kerabat dan sahabat smuanya.
Sidang pengunjung yang dirahmati Allah,
Renungi firman Allah:
Wa in ta’uddu nikmatallahi laa tuhshuuha
Dan sekiranya kamu hendak menghitung nikmat Allah pasti kamu tidak akan dapat menghitungnya

Oleh itu banyakkan kesyukuran terhadapNya walau apa jua keadaan kita dan redhalah dengan setiap taqdirNya walaupun ia terlalu pahit untuk kita hadapi.

Lazimi zikrullah adalah ubat dan penawar segalanya. Salah satu daripada zikrullah adalah membaca al-Quran. Dampingi dan hayati kalam2 Allah yang Maha Agung pasti akan temui jalan penyelesaian bagi setiap masalah yang kita hadapi.

Di bawah ini ada beberapa ayat yang dipetik daripada Al-Quran. Ulama’2 dahulu menamakannya sebagai Ayat Tujuh. Mudah-mudahan dengan berpasakkan keyakinan terhadap Allah kita akan tabah menghadapi setiap ketentuanNya. Sama2lah kita mengamalkannya. Selamat mencuba.Wallahu a’lam
Ayat Tujuh
1. Katakanlah: Tiadalah akan menimpa kami selain daripada apa yang telah ditetapkan Allah untuk kami. Dialah Pelindung kami dan hendaklah orang2 beriman itu menyerahkan segala urusan kepada Allah.
At-Taubah:51
2. Dan jika Allah menimpakan kesusahan kepadamu, tidak ada yang dapat menghilangkannya melainkan Dia. Dan jika Tuhan menghendaki kebaikan kepadamu, tidak ada yang dapat menghalangi kurnia Tuhan yang diberikannya kepada sesiapa yang disukaiNya dari hamba2Nya
Yunus: 107
3. Tidak ada binatang yang melata di muka bumi ini melainkan Allah yang menanggung rezkinya, dan Dia mengetahui kediamannya (bumi) dan tempat menyimpannya (alam kubur). Semuanya jelas termaktub di dalam Kitab yang terang.

Hud: 6

4. Aku menyerahkan diriku kepada Allah, Tuhanku juga Tuhanmu. Tidak ada makhluk yang hidup melainkan Dia yang menguasainya. Sesungguhnya Tuhanku itu di atas jalan yang lurus (memberi pimpinan yang benar pada manusia)

Hud: 56

5. Dan berapa banyaknya binatang yang tidak membawa rezkinya sendiri! Allah yang memberi mereka rezki (termasuk kamu) dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.
Al-Ankabut: 60

6. Rahmat yang dibukakan Allah kepada manusia tidak ada seorang pun yang akan dapat menahannya. Dan apa yang ditahan Allah tidak akan ada seorang pun yang dapat menganugerahkannya selain daripadaNya. Dan Dia Maha Berkuasa lagi Maha Bijaksana.
Fatir: 2

7. Sekiranya kamu bertanya kepada mereka: Siapakah yang menciptakan langit dan bumi? Sudah tentu mereka akan menjawab : Allah! Katakanlah: Bagaimana fikiranmu terhadap apa yang kamu seru selain Allah; jika Allah hendak mendatangkan kepadaku kesusahan dapatkah pujaanmu itu menghilangkannya? Atau Allah mau memberikan kurnia kepadaku; dapatkah pujaanmu itu menolak rahmatNya? Katakanlah: Cukuplah Allah untukku! KepadaNyalah oarang2 yang menyerahkan diri dan urusan mereka itu berserah (dengan penuh keyakinan).
Az-Zumar: 38
KELEBIHAN SURAH-SURAH DAN AYAT-AYAT TERTENTU:

1. Dari Abi Said Rafi' Bin Al Mu'alla r.a berkata:
Sabda Rasulullah S.A.W kepadaku: Mahukah aku ajarkan kepadamu surah yang terbesar di dalam Al Quran sebelum kamu keluar dari masjid? Lalu baginda memegang tanganku, apabila kami hendak keluar aku bertanya:" Ya Rasulullah, engkau berkata hendak mengajarkan aku surah yang terbesar di dalam Al Quran".
Baginda menjawab: "Al Hamdulillaahi Rabbil Aalamin" Ia adalah tujuh ayat yang diulang-ulang dan juga Al Quran yang diutuskan kepadaku ".
Diriwayatkan oleh Bukhari.

2. Dari Ibnu 'Abbas r.a berkata:
Ketika mana Jibril sedang duduk di sisi Nabi S.A.W baginda mendengar suara (seakan-akan bunyi pintu yang sedang dibuka) dari atas, lalu baginda mendongak kepalanya dan bersabda: "Ini adalah pintu langit yang dibuka pada hari ini dan ia tidak akan dibuka melainkan pada hari ini sahaja. Lalu turun melaluinya malaikat maka sabda Rasulullah S.A.W: Malaikat ini turun ke bumi dan dia tidak turun melainkan pada hari ini sahaja lalu dia memberi salam seraya berkata: Aku memberi berita gembira dengan dua cahaya yang diturunkan kepada engkau dan tidak diberi kepada nabi sebelummu iaitu Surah Al Faatihah dan ayat-ayat terakhir Surah Al Baqarah, kamu tidak akan membaca satu huruf darinya melainkan kamu dikurniakannya.
Diriwayatkan oleh Muslim.

3. Dari Abi Huzaifah r.a sesungguhnya Nabi S.A.W bersabda: Jangan kamu jadikan rumah-rumah kamu sebagai kubur, sesungguhnya syaitan lari dari rumah yang dibaca di dalamnya Surah Al Baqarah.
Diriwayatkan oleh Muslim.

4. Dari Abi Ka'ab r.a berkata: Sabda Rasulullah S.A.W: Hai Abu Al Munzir, adakah engkau tahu ayat manakah yang terlebih besar di dalam Kitab Allah. Aku menjawab ( Allahu Laa Ilaha Illaa Huwal Hayyul Qayyum ). Lalu baginda menepuk dadaku dan bersabda: Allah akan mempermudahkan ilmu kepada engkau wahai Abu Al Munzir.
Diriwayatkan oleh Muslim.

5. Dari Abi Mas'ud Al Badri r.a dari Nabi S.A.W sabdanya: Sesiapa yang membaca dua ayat akhir Surah Al Baqarah pada waktu malam nescaya cukuplah baginya.
Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.

6. Dari Abi Umamah Al Bahili berkata: Aku mendengar Rasulullah S.A.W bersabda: Bacalah Al Quran kerana di akhirat kelak ia adalah pemberi syafaat kepada tuannya, bacalah dua kesucian iaitu Surah Al Baqarah dan Surah A-li 'Imraan kerana kedua-duanya akan datang pada hari kiamat seperti dua awan atau pun dua kumpulan burung yang berbaris, kedua-duanya membela tuannya.
Bacalah Surah Al Baqarah kerana membacanya memperolehi barakat dan meninggalkannya membawa penyesalan dan ia terpelihara dari perbuatan ahli sihir.

7. Dari Abi Darda r.a, Sabda Rasulullah S.A.W: Sesiapa yang menghafal sepuluh ayat di permulaan Surah Al Kahfi, terselamat dari dajal dalam riwayat yang lain di akhir Surah Al Kahfi.
Diriwayatkan oleh Muslim.

8. Dari Abi Said Al Khudri r.a berkata: Sabda Rasulullah S.A.W: Sesiapa yang membaca Surah Al Kahfi pada hari Jumaat dia akan diterangi dengan cahaya di antara dua Jumaat.
Diriwayatkan oleh Al Hakim dan Al Baihaqi.
Hadis di atas adalah sahih.

9. Dari Ibnu Mas'ud r.a. berkata: Sabda Rasulullah S.A.W: Surah Tabaraka adalah penahan dari azab kubur Diriwayatkan oleh Al Hakim dan Abu Naim. Hadis di atas adalah sahih.

10. Dari Ibnu Umar r.a berkata: Sabda Rasulullah S.A.W: Sesiapa yang ingin melihat sehingga hari akhirat dengan sebenar-benar penglihatan maka bacalah ayat (Iza Ssyamsu Kuwwirat), (Iza Ssamaa-un Fatorot) dan (Iza Ssamaa-un Syaqqat).
Diriwayatkan oleh Ahmad, Tirmizi dan Al Hakim.

11. Dari Abi Said Al Khudri r.a bahawa Rasulullah S.A.W bersabda pada (Qul Huwallaahu Ahad): Demi Allah yang diriku di dalam genggamannya, sesungguhnya ia menyamai satu pertiga Al Quran. Di dalam riwayat lain Rasulullah S.A.W bersabda kepada para sahabat: Adakah kamu lemah untuk membaca satu pertiga Al Quran pada satu malam. Perkara ini menjadi berat lalu mereka bertanya: Siapakah yang mampu wahai Rasulullah? Baginda pun bersabda: (Qul Huwallaahu Ahad, Allaahu Ssomad) satu pertiga Al Quran.
Diriwayatkan oleh Bukhari.

12. Dari Mu'az Bin Anas r.a, Rasulullah S.A.W bersabda: Sesiapa yang membaca (Qul Quwallaahu Ahad) sepuluh kali, Allah membina untuknya rumah di syurga.
Diriwayatkan oleh Ahmad.

13. Dari 'Uqbah Bin 'Amir r.a, Rasulullah S.A.W bersabda: Adakah engkau melihat ayat-ayat yang diturunkan pada malam ini dan tidak dilihat sepertinya sebelum ini? (Qul A'uuzubirabbil Falaq) dan (Qul A'uuzubirabbinnas).
Diriwayatkan oleh Muslim.

14. Dari 'Aisyah r.a, Rasulullah S.A.W apabila duduk di atas katilnya pada tiap-tiap malam menadah dua tangannya kemudian meniup padanya seraya membaca: (Qul Huwallaahu Ahad), (Qul A'uuzubirabbil Falaq) dan (Qul A'uuzubirabbinnas) Kemudian baginda menyapu kedua-duanya ke seluruh tubuhnya setakat mampu, baginda memulainya dengan kepala kemudian muka dan seterusnya. Baginda melakukannya sebanyak tiga kali.
Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim.

15. Abdullah bin Yusof menceritakan kepada kami, Malik memberitahu kepada kami, dari Ibnu Syihabuddin dari 'Urwah dari 'Aisyah r.a: Sesungguhnya Rasulullah S.A.W apabila mengadu kesakitan membaca sendiri Al Mu'awwizat iaitu (Qul Huwallaahu Ahad), (Qul A'uuzubirabbil Falaq) dan (Qul A'uuzubirabbinnas) dan menghembus apabila kesakitannya bertambah aku membaca kepadanya dan aku menyapu dengan tangannya mengharapkan keberkatan baginda.
Diriwayatkan oleh Bukhari.